Múzeum „rendhagyó módon”

A vásárosnaményi Beregi Múzeum meghívására szeptembertől a „Bereg ízei” nevet viselő programsorozaton vehetett részt húsz kollégista diák. Az első két alkalommal a múzeum erre a célra kialakított helyiségeiben főzhettek a résztvevők, az előkészületeket a múzeum dolgozói irányították. Először a kinti tűzhelyen csipetkés bableves, majd kukoricás nudli készült, amelyet igazi beregi szilvalekvárral fogyasztottak el a lányok.

November 14-én kora reggel Budapestre indultunk, a szakiskola 9. évfolyamos szakács-cukrász tanulóival együtt. A Kereskedelmi–és Vendéglátóipari Múzeum állandó kiállítását tekinthettük meg, amely visszavitt minket a 19-20. század fordulójára. A tárlatvezető is ebből a korból csöppent elénk, mint egy neves kereskedő fia, s bemutatta nekünk a kor jellegzetes üzleteit. Láthattuk az egykor valóban létezett Fekete kutya drogériát, a trafikot, ahol minden szükséges apróság fellelhető volt a dohánytól a lőporon át a marhasóig. A rövidáru szaküzlet csábító női divatcikkei mellett a vegyeskereskedésbe is bepillanthattunk. Délben a Mókus vendéglőben ebédeltünk meg, majd visszatértünk a múzeumba.

Délután egy foglalkoztató teremben ajándékdobozokat és bonbonokat készítettünk, ami szintén érdekes és izgalmas volt.

A programsorozat záró alkalmára 2014. május 21-én került sor, ismét a Beregi Múzeumban főzhettek a lányok. A „búcsúvendégségben” kenyérlángos és „kukuca” készült, melyet szokás szerint együtt fogyasztott el a társaság.