Előadások az egészséges életmód jegyében

            A tanulók neveltségi szintjében a hátrányok kompenzálása meghatározó jelentőségű az egészséges életmódra nevelés területén is. Az egészségtudatos szemlélet kialakítását, fejlesztését célozták azok az előadások, melyeket Dr. Balázsy Erzsébet háziorvos tartott diákjainknak az elmúlt tanév második félévében. Az előadások interaktív formában zajlottak, a lányok kérdéseket tehettek fel az adott témával kapcsolatban, megbeszélhették problémáikat, tapasztalataikat a doktornővel.

            Az első előadásokon a szervezet felépítéséről, működésének folyamatairól, a testi higiéniáról, fogamzásgátlásról, a gyermekvállalás felelősségéről esett szó. A biológiai-fiziológiai tényezők megismerésén túl fontos szerepet kapott az önismeret, önkontroll, a magunk és mások iránt érzett felelősség kérdése is.  

            A következő témakörben a családok életéről, a családnak, mint a társadalom alapegységének válságáról és ennek következményeiről hallhattak és beszélgettek a diákok. Az egészségtudatos életmód kialakításának is a családban, már gyermekkorban kell elkezdődnie; a gyermekvállalás és az ehhez kapcsolódó egészségi tényezők is szóba kerültek ebben a témában. Különösen kiemelték és elemezték a befolyásolható (például az étkezési szokások, a dohányzás, az alkohol-és drogfogyasztás, a hormonális fogamzásgátlók) és a nem befolyásolható tényezőket, (mint a nem, életkor, génállomány).

            Egy újabb előadássorozaton belül a krónikus, nem fertőző, illetve a fertőző betegségekről és azok megelőzéséről esett szó. Mindezekhez kapcsolódóan a korlátozott vagy korlátlan szexuális magatartás felelősségét és következményeit is megvitatták. Előadónk véleménye szerint a diákok nyitottak, érdeklődőek és együttműködőek voltak az előadásokon, s az is jól látszott, hogy a kollégiumban rendszeresen előkerülnek hasonló témák a csoportfoglalkozásokon, egészségnevelés-és mentálhigiénés foglalkozásokon, így a korábbi ismereteket a doktornő előadásain nem csak kiegészítette, hanem ezek megerősítést is nyertek.